vizuális kommunikáció

Webartery

Az év Pantone színe 2019-ben a Living Coral

De ki a fene az a Pantone és mit akar az év színével?

2018. december 12. - KocsisKata

A Pantone minden év végén kihirdeti a következő évre vonatkozó előrejelzését, az "Év színét". 2019-ben egy olyan árnyalatot választottak, amely a természetben is előfordul, de az emberi környezetben, a divatban, a lakberendezésben is gyakran használják.

Az Év színe 2019-ben a Living Coral

A Living Coral fantázia nevű tört rózsaszín a tenger alatti világot, az utazásokhoz köthető játékos élményeket idézi. Optimizmust és vidámságot áraszt. De mennyiben lesz ez valóban jellemző 2019-re és mi alapján választja ki a Pantone az Év színét? Egyáltalán ki a fene az a Pantone?

panton-szinek-2019.jpg

Első pillantásra egy színkatalógus forgalmazó cégnek tűnik, pedig ennél sokkal összetettebb szerepet tölt be a designer világban. Bár kereskedelmi nyomtató cégként kezdte pályafutását, manapság a színekről szóló kommunikációnak köszönheti hírnevét.

A folyamat 1963-ban kezdődött, amikor a Pantone szinte forradalmasította a nyomdaipart egy olyan szabványosított színrendszer megalkotásával, amely lehetővé tette a színek megbízható kiválasztását és reprodukálását. Mára a sztenderdizált Pantone színkatalógusok (PMS) az egész világon elterjedt szabványnak számítanak. Nem csak lapozható, különböző anyagokból legyártott színmintákról van szó, hanem digitálisan elérhető színrendszerekről is, amelyekre a grafikusok és designerek a grafikai programokon belül, a tervezés fázisában is támaszkodhatnak.

A Pantone által kidolgozott színkommunikációs rendszer lehetővé teszi, hogy a különböző iparágak szabványos színekben tudjanak gondolkodni. A tervezéstől a gyártásig segíti a folyamat résztvevőit a színekről folytatott egységes kommunikációban.

A Pantone Color Institute a színkódokon és a katalógusokon kívül komplett eszköztárat és tanácsadói szolgáltatásokat is nyújt azoknak a piaci szereplőknek, akiknek fontos a színek tudatos alkalmazása. Az intézet akár egy konkrét márka arculatának kialakításába is bevonható.

A divattól a lakberendezésig számtalan szakember használja a Pantone színkiválasztó online eszközét, alkalmazza színválasztási tanácsait, vagy csak figyeli a színekkel kapcsolatos  trend-előrejelzéseit. Ennek a vonulatnak a része az „Év színé”-nek kihirdetése is.

Hogy mi alapján próbálják meg a világon érzékelhető tendenciákat egyetlen színben kifejezni, az persze kívülről misztikusnak tűnhet. A történelmi események, a társadalmi hangulatváltozások, de az utcai divat is hatással lehet a döntésre. Olyan kollektív impulzusokat keresnek, amelyek képesek magukba sűríteni a kor szellemét. A világban történő változásokra adott reakció és a jövő sejtelme fogalmazódik meg ebben az egyetlen árnyalatban. Az „Év színé”-nek mindig szimbolikus üzenete van.

pantone-szinek-2018.jpg

2018-ban az elérhetetlennek tűnő, titokzatos égbolt színét választották a Pantone szakemberei, amivel az inspiráció, a művészi individualizmus, és a tudományos tapasztalatokon kívüli világra szerették volna irányítani a figyelmet. Üzenet, tanács, iránymutatás, vagy csak egy ügyes marketing fogás az Év színének kihirdetése?

A színtörténet, a színelmélet, a színdinamika, vagyis a színekkel foglalkozó tudományok alapján nem is lehetne egy év minden történését egyetlen színárnyalathoz kötni. Az „Év színe” nem is a tudományos igazságokról, sokkal inkább a vizuális kommunikációról szól.

pantone-szinek-2000.jpg

2000 óta kerül kihirdetésre az év színe, és az első kinyilatkoztatott szín az Égszínkék (Cerulean Blue) volt. Ezzel az optimista, ábrándos, reménykeltő színnel köszöntötte a Pantone az új évezredet és teremtett immár 19 éve tartó hagyományt. 

2000 óta az „Év színe” része lett a tömegkultúrának, hatása minden vizualitással kapcsolatos iparágban érezhető.  Az a furcsa helyzet állt elő, hogy ma már egy színárnyalat is hírnévre tehet szert. És ha nem is tulajdonítunk túl nagy jelentőséget az Év színe választásnak,  ez a tény már önmagában elgondolkodtató, és sokat elárul a XXI. századról.  

Ha egyben szeretnéd látni a világ elmúlt 19 évének színes lenyomatát, a blogban megtalálod az Év színeinek történelmi krónikáját, és felidézheted, melyik évben mit üzent a világnak az Év színével a Pantone. 

pantone-big-lead-opt.jpg